Hypotheek en studieschuld

Na jarenlang studeren en wellicht jarenlang op kamers wonen, wilt u het liefst de volgende stap zetten en een woning voor uzelf aanschaffen. Maar u heeft een studieschuld. Is het dan nog mogelijk om een hypotheek af te sluiten?

Het is zeker mogelijk om met een studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een hypotheek af te sluiten. Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Maar let op: verzwijg de studieschuld niet als u een hypotheek gaat aanvragen. Dat kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Zo vervalt uw recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als achteraf blijkt dat u uw studieschuld heeft verzwegen en geen volledig eerlijk beeld van uw financiƫle situatie heeft gegeven.

Als u een studieschuld uit het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) heeft, dan telt die schuld voor 0,75% mee in de lastenberekening. Studieschulden uit het huidige sociale leenstelsel mogen in principe over een periode van 35 worden afgelost. Die schulden tellen slechts voor 0,45% mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag.

Een woning kopen met studieschuld is dus mogelijk. Wel geldt: hoe minder studieschuld, hoe beter. Dus leen niet meer dan echt nodig hebt. Ons advies is om uw studieschuld te melden bij uw hypotheekaanvraag. Zo voorkomt u dat u in de problemen komt lopende de hypotheekperiode.« Terug