Onregelmatigheidstoeslagen tijdens ziekte en vakantie

Ontvangt u onregelmatigheidstoeslag (ORT)? Ook tijdens ziekte en vakantie moet de ORT worden doorbetaald.

De wet bepaalt dat de werknemer tijdens ziekte en vakantie recht heeft op loon. De ORT maakt deel uit van het loon en moet om die reden tijdens ziekte en vakantie worden doorbetaald.

De allerhoogste rechter in Europa, het Hof van Justitie, heeft al in meerdere uitspraken bepaald dat ORT onderdeel uitmaakt van het loon en dat deze ORT doorbetaald moet worden tijdens ziekte en vakantie. Het Hof vindt dat een werknemer tijdens vakantie en tijdens ziekte hetzelfde moet verdienen als wanneer deze gewoon aan het werk is. Verdient een werknemer immers minder tijdens ziekte en vakantie, dan bestaat er een grote kans dat een werknemer geen vakantie neemt of zich niet op tijd ziek meldt, terwijl dit wel heel belangrijk is.

Ook steeds meer rechters in Nederland stellen vast dat de ORT tijdens ziekte en vakantie voldaan moet worden. Vooral in de zorg heeft de rechter werknemers al herhaaldelijk in procedures gelijk gegeven. U kunt niet betaalde ORT tot vijf jaar geleden vorderen bij uw werkgever.« Terug