Misbruik bijstandsuitkeringen

Om misbruik van bijstandsuitkeringen tegen te gaan, verrichten gemeenten rechtmatigheidscontroles.

Soms is een (anonieme) tip aanleiding voor een dergelijke controle door de gemeente.

In andere gevallen vindt de controle plaats tijdens een periodiek onderzoek. Bij deze onderzoeken moet de bijstandsgerechtigde vaak financiĆ«le gegevens overleggen. Zo’n inbreuk op de privacy wordt door de rechters geaccepteerd.

Naar aanleiding van de gegevens uit het periodieke onderzoek kan de gemeente besluiten om een huisbezoek af te leggen. Dit huisonderzoek zal meestal onaangekondigd worden uitgevoerd.

Let op! Het is absoluut niet zo dat de gemeente de bevoegdheid heeft om elk (financieel) stuk dat zij wenst bij u op te vragen. Ook een huisbezoek mag niet zomaar afgelegd worden. Hiervoor gelden (strenge) regels. Wij kunnen u informeren over wat de gemeente wel en niet mag doen.« Terug