DNA-onderzoek

De politie gaat vanaf 1 januari 2017 zelf het DNA-onderzoek uitvoeren met een mobiele tester. Hierdoor kan een strafrechtelijk onderzoek sneller worden opgestart. De politie houdt zich overigens al langer bezig met DNA. Zo kunnen verdachten bij een veroordeling alsnog worden verplicht om hun DNA af te staan. Dit gebeurt met een schriftelijke oproep. Wie een oproep om DNA af te staan weigert, kan worden aangehouden.

Tegen een DNA-afname kunt u geen bezwaar aantekenen, wel kunt u bezwaar maken tegen het opslaan van uw DNA-profiel. De termijn voor het maken van bezwaar is slechts twee weken na uitspraak van de rechter inhoudende een DNA-afname. Kom dus snel in actie! Voor vragen hierover of over andere strafrechtelijke vragen, kunt u langskomen op ons gratis inloopspreekuur.« Terug