Festival en drugs

Het festivalseizoen is weer begonnen en met de nodige (outdoor)festivals lopen ook steeds meer bezoekers het risico op een strafblad. Ook als je denkt ‘alleen maar’ een boete betaald te hebben.

Hoewel het verboden is, weet iedereen dat er op festivals wel eens drugs wordt gebruikt. In de regel zal de politie drugs alleen in beslag nemen en geen boete opleggen wanneer er sprake is van een hoeveelheid voor eigen gebruik. Hoeveel ‘eigen gebruik’ dat is, verschilt weer per soort drugs.

De laatste richtlijnen zien er als volgt uit:

  • Hennep: minder dan 5 gram

  • XTC: 1 pil

  • Poeder (amfetamine / coca├»ne): 0,5 gram

  • GHB: 5 ml

Als je meer dan een hoeveelheid voor ‘eigen gebruik’ bij je hebt, zul je bij kleine overtredingen vaak een ‘boete’ krijgen. Wat vaak wordt vergeten is dat deze ‘boete’ een strafbeschikking is. Dit betekent dat er een aantekening komt op je documentatie (‘strafblad’) met de melding dat je schuldig bent geweest aan een drugsdelict.

Een strafbeschikking kun je aanvechten. Je moet dan binnen twee weken bezwaar maken tegen de strafbeschikking. Als je de strafbeschikking direct betaalt, kan dat meestal niet meer. Laat je bij twijfel dus niet zomaar overhalen om te betalen om er ‘vanaf’ te zijn, maar bespreek de mogelijkheden om bezwaar te maken.

Soms dreigt men met een trip naar het politiebureau als je geen verklaring wilt afleggen of als je een advocaat wilt spreken. Ook wordt er wel eens gedreigd met een festival verbod. De politie gaat in principe niet over de vraag of je wel of niet terug het festival op mag gaan, dat beslist de festivalorganisatie.

De vrees voor een trip naar het politiebureau is invoelbaar, maar als je denkt dat er iets niet deugt, kun je beter eerst een gesprek met een advocaat voeren op het politiebureau dan zomaar een boete betalen en vastzitten aan een strafblad.

Overigens zijn er steeds meer festivals waarbij advocaten aanwezig zijn om aangehouden bezoekers van raad te voorzien; dit is bijvoorbeeld ook zo op het decibel outdoor festival. Als er advocaten in de buurt aanwezig zijn, vraag dan altijd om een gesprek met een advocaat. Dit gesprek is bovendien gratis.« Terug