Kenteken op naam

Op het moment dat u een kenteken van een motorvoertuig op uw naam heeft staan, bent u verantwoordelijk voor het verzekeren van het voertuig, het APK laten keuren en eventuele boetes. Ook als iemand anders ermee rijdt wordt u daarvoor aangesproken.

Wanneer u het voertuig verkoopt is het erg belangrijk dat u een vrijwaringsbewijs ontvangt. Ga desnoods samen naar het postkantoor om de overschrijving te regelen, zodat u zeker weet dat dit gebeurd is.

Als het kenteken niet is overgeschreven en u geen vrijwaringsbewijs hebt, blijft u verantwoordelijk. U kunt daardoor behoorlijk in de problemen komen. Als het voertuig namelijk niet verzekerd is, kunt u daarvoor een boete krijgen. Betaalt u die na meerdere aanmaningen en verhogingen niet dan kan er zelfs gijzeling volgen. Des te belangrijker is het dus om ervoor te zorgen dat wanneer u een voertuig niet meer heeft u ervoor zorgt dat het kenteken ook niet meer op uw naam staat.

Denk dus ook goed na voordat u eventueel een kenteken op uw naam laat zetten. Zeker als u het voertuig zelf niet in uw bezit heeft of krijgt. Staat het eenmaal op uw naam dan bent u er juridisch voor verantwoordelijk ook al heeft u het voertuig zelf misschien helemaal niet in uw bezit.

Als het voertuig bijvoorbeeld gedemonteerd is geldt hiervoor hetzelfde. U moet dan nog steeds zorgen voor een vrijwaringsbewijs of u blijft verantwoordelijk voor de verzekering en de APK. Als u het voertuig bijvoorbeeld tijdelijk niet kunt gebruiken dan kunt u het kenteken tijdelijk schorsen. Dit kan tegenwoordig online via https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Voertuig-tijdelijk-niet-gebruiken;-schorsen-online.aspx met uw DigiD.

Voor eventuele vragen hieromtrent kunt u natuurlijk ook terecht op ons kosteloos inloopspreekuur of een eerste afspraak maken via ons online afspraken formulier op onze website onder contact.

mr. Fanny Donders

 « Terug