Echt scheiden

Een scheiding is meestal een ingrijpende gebeurtenis. Een tal van zaken moeten worden geregeld, wat vaak veel onrust en stress met zich meebrengt. Hieronder volgt een korte opsomming waar mee moet worden gehouden in geval van scheiding.

De kinderen: zij blijven in principe onder de ouderlijke macht van beide ouders. Tijdens de scheiding dienen de ouders samen een ouderschapsplan op te stellen waarin afspraken staan over de kinderen. Over de vraag bij wie de kinderen gaan wonen, kunt u afspraken maken. Komt u hier samen niet uit, dan neemt een rechter hierover een beslissing.

Alimentatie: met een scheiding stopt de plicht de ander te onderhouden niet. Dit geldt zowel voor de kinderen als voor de ex-partner.

De verdeling: hoe de verdeling eruit komt te zien, hangt af van de wijze waarop u een relatie heeft. Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd of zijn er huwelijkse voorwaarden gemaakt? Indien u niet gehuwd bent maar wel over gezamenlijke goederen beschikt, dienen deze goederen ook verdeeld te worden.

De woning: het koophuis moet worden verkocht, tenzij één van de partners de woning kan overnemen. In geval van een huurwoning moet minimaal één van de partners een ander huis zoeken. Komt u hier samen niet uit, dan neemt de rechter hierover een beslissing.

Het pensioen: ook pensioenen en lijfrentes dienen te worden verdeeld bij een scheiding.

Wilt u meer weten over de scheiding en de gevolgen ervan? Dan kunt u met uw vragen altijd terecht op ons kosteloos spreekuur. Dat is dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur.« Terug