Shoppen op internet

Het aantal aankopen via internet is dit jaar weer gestegen ten opzichte van vorig jaar. Behalve dat het handig is om vanuit thuis spulletjes te bestellen, is er ook een groot juridisch voordeel aan kopen via internet of telefoon: vrijwel alle spullen kunnen binnen 7 dagen na aankoop worden teruggestuurd.

De wet bepaalt dat een koopovereenkomst die door een consument met een bedrijf is gesloten op afstand, binnen 7 dagen na ontvangst kan worden ontbonden.

Feitelijk komt dat erop neer dat je vrijwel altijd onder een koop uit komt als die via internet of via de telefoon is gesloten.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen zoals bijvoorbeeld reizen, tijdschriften, cd’s en DVD’s waarvan de zegel is verbroken, etenswaren en huizen.

Mensen denken vaak dat er een reden moet worden opgegeven waarom de spullen worden teruggestuurd, maar dat is niet verplicht. Zelfs als de spullen in prima staat zijn en gewoon passen, mag de koop nog steeds ongedaan gemaakt worden. Je hoeft geen reden op te geven waarom je onder de koop uit wilt, het is gewoon een wettelijk recht.« Terug