Strafrecht, hoe krijg ik ermee te maken?

Je kunt op verschillende manieren in een strafrechtelijke procedure betrokken worden. De belangrijkste ingangen zijn:

De dagvaarding: hiermee word je opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Als de rechter je schuldig verklaart, kan hij je een straf opleggen. Dat kan bijvoorbeeld zijn een gevangenisstraf, werkstraf of boete.

  1. Het mulder feit (WAHV); je ontvangt dan een brief met een ‘M’ rechtsboven op de brief. Deze is met name bedoeld voor (lichte) verkeersdelicten en het betreft altijd een boete. Je kunt de boete bij de officier van justitie aanvechten. Wijst de officier je bezwaren af, dan kun je tegen die beslissing in beroep bij de kantonrechter. Je moet de boete dan wel eerst vooraf betalen. Let ook goed op de termijn!
  2. Het transactievoorstel; dit is bedoeld voor allerlei zaken en te herkennen aan een ‘T‘ rechtsboven op de brief. Dit is ook een soort boete. Als je de boete betaalt, is de zaak daarmee afgedaan. Indien je een transactievoorstel wilt aanvechten, hoef je niets te doen. Je ontvangt dan vanzelf een dagvaarding. Ook als je vergeet te betalen of niet kunt betalen, word je uiteindelijk gedagvaard (zie 1).
  3. De officierszitting; middels een brief word je opgeroepen voor een gesprek met de officier van justitie. De officier doet je dan een voorstel voor een straf. Dit is meestal een werkstraf. Als je de werkstraf accepteert, komt er geen procedure. Ben je het niet eens met de officier, dan kun je het aanbod weigeren en krijg je vanzelf een dagvaarding (zie 1).
  4. De wet O.M. Afdoening; dit is een nieuwe manier van straffen zonder tussenkomst van een rechter. De officier van justitie kan je een boete of werkstraf opleggen. Als je het er niet mee eens bent, moet je binnen twee weken bezwaar maken. Doe je dat niet, dan wordt die beschikking definitief en kun je niet meer in beroep.

 

Mocht je in aanraking komen met het strafrecht en je wenst bijgestaan te worden door een advocaat of wil je advies? Neem dan contact op met ons kantoor en vraag rechtstreeks naar Theo ten Velde of Fanny Donders.

 


mr. Fanny Donders
Advocatencollectief
Korenbloemstraat 86 te Tilburg

 « Terug