Straffen en boetes

Er zijn verschillende manieren waarop mensen een boete of een straf kunnen krijgen. Daardoor is het niet altijd duidelijk wat u moet doen. Om u op weg te helpen zetten we de belangrijkste op een rijtje:

 1: De dagvaarding. Hiermee word je opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen. Het is meestal verstandig om daar door een advocaat naar laten kijken.

 2: Het mulder feit (WAHV): Te herkennen aan een ‘M‘ rechtsboven op de brief. Dit is met name bedoeld voor verkeersdelicten In dit geval kun je de boete bij de officier van Justitie aanvechten. Wijst de officier je bezwaren af, dan kun je tegen die beslissing in beroep bij de kantonrechter. Maar dan zul je de boete eigenlijk vooraf moeten betalen als zekerheidstelling. Dit is voor de lichte overtredingen.

3: Het transactie-voorstel. Dit is bedoeld voor allerlei zaken en te herkennen aan een ‘T‘ rechtsboven op de brief. Indien je een Transactie voorstel wilt aanvechten hoef je niets te doen. Als je niets doet, krijg je vanzelf een dagvaarding.

4: De ‘wet O.M. Afdoening’. Er is dan sprake van een strafbeschikking. Dat is gloednieuw! Je moet dan binnen 2 weken bezwaar maken. Doe je dat niet, dan wordt die beschikking definitief, of je nu betaalt of niet.

Voor meer informatie kunt u terecht op ons dagelijks gratis inloopspreekuur van 10.00 tot 12.00 uur.

mr. Fanny Donders
Advocatencollectief
Korenbloemstraat 86 te Tilburg« Terug