Recht op advocaat tijdens politieverhoor

Al geruime tijd bestaat er veel discussie omtrent de vraag of een advocaat wel of niet aanwezig mag zijn bij een politieverhoor. De meningen daarover zijn in Nederland verdeeld. In ieder geval heeft een verdachte recht om voorafgaand aan het verhoor een advocaat te kunnen raadplegen.

Het Europees Hof lijkt nu op 14 oktober 2010 bepaald te hebben dat de advocaat ook fysiek aanwezig mag zijn bij het verhoor. Voor minderjarige verdachten was dat al zo. Toch blijven ondanks deze uitspraak van het Europees Hof de meningen verdeeld. Moet de advocaat bijvoorbeeld niet alleen de verdachte kunnen wijzen op zijn zwijgrecht? Of is de fysieke aanwezigheid van de advocaat wel per se vereist?

In ieder geval moet elke verdachte voorafgaand aan het politieverhoor in de gelegenheid worden gesteld een advocaat te raadplegen. Of de fysieke aanwezigheid van een advocaat ook daadwerkelijk vereist zal zijn, zal de tijd moeten leren. Nu wordt dat in vele gevallen nog niet toegestaan.

Voor meer informatie kunt u terecht op ons dagelijks gratis inloopspreekuur van 10.00 tot 12.00 uur.

mr. Fanny Donders
Advocatencollectief
Korenbloemstraat 86 te Tilburg« Terug