Inname rijbewijs, hoe zit dat nou?

Je leest vaak in de krant dat van iemand het rijbewijs is ingenomen. Maar hoe zit dat nu precies en wat kun je er aan doen?

Je kunt je rijbewijs grofweg op 3 manieren ‘kwijtraken’: een agent houdt je aan en neemt je rijbewijs in, de rechter beslist dat je geen auto meer mag rijden of het CBR (Centraal Buro Rijvaardigheidsbewijzen) beslist dat je geen auto meer kunt rijden.

Inname door de politie: Wanneer een agent je aanhoudt omdat je meer dan 50 km/h te hard reed of wanneer je meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed hebt, zal hij je rijbewijs moeten innemen. Je kunt hierover klagen bij de officier van justitie of een klaagschrift indienen bij de rechtbank.

Beslissing van de rechter: Ook als je niet direct bent aangehouden kun je achteraf alsnog je rijbewijs kwijtraken. Bijvoorbeeld als je wordt geflitst terwijl je meer dan 30 km/h te hard rijdt of als je wordt aangehouden met te veel alcohol in je bloed, kan het zijn dat je moet voorkomen bij een rechter. Deze rechter kan je verbieden om voor een bepaalde tijd auto te rijden. De rechter kan je ook om andere redenen verbieden nog auto te rijden. Bijvoorbeeld als je bent doorgereden na een ongeval.

Beslissing van het CBR: Als er alcohol of drugs in het spel zijn, of als de politie denkt dat iemand vanwege lichamelijke of geestelijke beperkingen geen auto meer kan rijden, wordt het CBR ingelicht. Het CBR kan je dan oproepen voor een geestelijk en lichamelijk onderzoek. Als het CBR van mening is dat je niet meer kunt rijden, bijvoorbeeld vanwege een verslaving of vanwege sterk verminderd zicht, kan het CBR je verbieden om auto te rijden en zul je je rijbewijs moeten inleveren. Ook kan het CBR het rijbewijs van een beginnende bestuurder schorsen als er 3 strafpunten in 5 jaar worden gehaald. Je kunt hiertegen wel bezwaar maken.

Voor meer informatie kunt u terecht op ons dagelijks gratis inloopspreekuur van 10.00 tot 12.00 uur.

mr. Fanny Donders
Advocatencollectief
Korenbloemstraat 86 te Tilburg« Terug