Het strafblad

Wij krijgen ook nog wel eens vragen van mensen die zich afvragen of zij nu een strafblad hebben na een straf of boete. Meestal vraagt men er dan direct achteraan of zij nog een ‘bewijs van goed gedrag’ kunnen krijgen. De regels daarover zijn al een tijdje veranderd.

Het oude ‘ strafblad’ bestaat niet meer. Tegenwoordig is er zoiets als ‘justitiële documentatie’. In die justitiële documentatie staat heel veel: ook als je alleen maar verdacht bent geweest van iets en er verder niets mee is gedaan. Er staat in waar je van bent verdacht en wat er volgde (bijvoorbeeld: sepot, transactie, vrijspraak of veroordeling). Snelheidsovertredingen tot 30km/h, rijden zonder fietsverlichting en dergelijke staan er echter niet in. Dit zijn overtredingen en worden dus niet geregistreerd. Justitie kan dus ook niet nagaan hoe vaak iemand is gepakt voor het rijden zonder fietsverlichting.

Het bewijs van goed gedrag heet nu een VOG.

Als je nu een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) -wordt ook wel eens verklaring van goed gedrag genoemd- aanvraagt, dan bekijkt een ambtenaar jouw justitiële documentatie en dan kijkt hij of er een VOG kan worden afgegeven voor het werk dat je wilt gaan doen. Er wordt dus onderzocht of justitie er bezwaar tegen heeft dat u een bepaalde functie gaat verrichten. Daarbij mag de ambtenaar meestal maar een beperkt aantal jaren ‘terugkijken’ in de strafgeschiedenis. Als een VOG wordt geweigerd, is het mogelijk om daar tegen in bezwaar te gaan.

Voor meer informatie kunt u terecht op ons dagelijks gratis inloopspreekuur van 10.00 tot 12.00 uur.

mr. Fanny Donders
Advocatencollectief
Korenbloemstraat 86 te Tilburg« Terug